Тваринництво

За якими симптомами визначають брак L-карнітину

L-карнітин оптимізує виробництво енергії з корму. Якщо у високопродуктивної худоби чи птиці печінка хвора чи піддається дії стресових чинників, синтез L-карнітину у печінці також обмежений.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Багато симптомів, що виникають за вродженого чи експериментального дефіциту L-карнітину можна пояснити порушенням роботи L-карнітинового човника. До цих симптомів належать:

‒ накопичення жиру в м’язах у вигляді ліпідних крапель;

‒ виражена м’язова слабкість;

‒ швидка втомлюваність, зокрема серцевого м’яза:

‒ м’язовий біль;

‒ прогресивна кардіоміопатія (слабкість серцевого м’яза), яка визначає клінічну картину.

Якщо стан спричинено первинним дефіцитом L-карнітину, всі ці симптоми можуть бути полегшені додаванням L-карнітину.

Докази серйозних порушень обміну L-карнітину також були виявлені у тварин. Основне завдання L-карнітину ‒ транспортування жирних кислот у мітохондрії для вироблення енергії. Крім того, він ‒ носій для зберігання жирних кислот. Велика кількість вільних жирних кислот може пошкодити мітохондрії, внаслідок чого бракуватиме енергії в клітинах і організмі тварини.

Надходження достатньої кількості L-карнітину поліпшує метаболізм птиці, особливо щодо використання харчових жирів і вуглеводів.

Вплив на перетравлення вуглеводів відбувається завдяки вивільненню коферменту А (КоА). Якщо запас L-карнітину занадто низький, КоА повинен зв’язувати жирні кислоти, що очікують перед мітохондріями, отже, недоступний для метаболізму вуглеводів. За достатнього надходження L-карнітину всі жирні кислоти зв’язуються з L-карнітином. Тоді КоА є в достатній кількості для ефективної утилізації вуглеводів.

Як повідомлялося, кормові добавки підтримують метаболізм і печінку в птиці.

Довідка

L-карнітин ‒ дуже поширена речовина в природі, яка є у тварин, грибів, бактерій і рослин. Його синтезують рослинні та тваринні клітини. Основне місце синтезу L-карнітину ‒ печінка, і вимагає участі вітамінів С, B₃, В6, B9, В12, заліза, лізину, метіоніну й низки ферментів. За браку хоча б однієї речовини може розвиватися недостатність L-карнітину.