За якими критеріями визначити оптимальний кормовий стіл
Для розуміння оптимальності роботи кормового столу у корів передусім слід пов’язати показники середньої живої маси тварини з максимально можливим споживанням сухої речовини залежно від вологості суміші й температури в корівнику.
Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.
Максимальне споживання сухої речовини коровою збільшується мірою зростання її маси. Однак за температури 18 °С збільшення вологості понад 55% сприятиме зниженню споживання сухої речовини.
За підвищення температури в приміщенні понад 22 °С споживання сухої речовини падатиме. Однак максимум його припадатиме на 55% вологості.
За умови виходу температурного режиму в корівнику із зони комфорту (до 28 °С і вище) максимум споживання сухої речовини припаде на вологість суміші 60%. Отже, лише за умови, коли показники добової потреби в сухій речовині не переходять значення (див. таблицю), раціон буде повністю з’їденим коровою, а її продуктивність зможе досягти максимуму генетичного потенціалу.
Нагадаємо, у спеку необхідно ретельніше контролювати годівлю корів.