Тваринництво

За нестачі токоферолу у птиці передусім порушуються функції відтворення

За нестачі токоферолу у птиці передусім порушуються функції відтворення

Відсутність або брак у раціонах птиці вітаміну Е призводить до відхилень у хімічному складі, фізико-хімічних властивостях, структурі та функціональній активності органів і систем організму, спричиняє порушення всіх видів обміну речовин.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

За нестачі токоферолу передусім спостерігаються порушення функції відтворення. Встановлено, що нестача вітаміну Е впливає на морфологічний та функціональний стан ендокринної системи, зокрема гіпофізу, наднирників і щитоподібної залози. За таких умов спостерігається зниження гормональної активності надниркових і статевих залоз.

За тривалого дефіциту вітаміну Е у птиці відбуваються дегенеративні зміни в поперечносмугастих м’язах і тканинах печінки внаслідок порушення ліпідного обміну.

У курчат і каченят на раціонах із недостатньою кількістю вітаміну Е розвивається енцефаломаляція.

Найпоширенішим симптомом Е-гіповітамінозу є посилення гемолізу еритроцитів та ексудативний діатез внаслідок порушення стабільності мембран.

Нагадаємо, вітамін Е є відносно стійким до руйнування у кормах.