Є кілька теорій щодо біологічної дії вітаміну Е в організмі тварин
Вітчизняні та закордонні науковці висувають декілька теорій щодо біологічної дії вітаміну Е в організмі продуктивних тварин, пише журнал «Наше птахівництво».
Заслуговує на увагу антиоксидантна теорія Теппеля. Згідно з нею, дефіцит вітаміну Е спричиняє розпад ненасичених жирних кислот, що входять до складу мембран клітин і субклітинних органел із утворенням перекисів і вільних радикалів. Останні, своєю чергою, атакують тонкі клітинні структури, особливо мітохондрії та лізосоми, сірковмісні ферменти, призводячи до різних метаболічних порушень.
Відповідно до антиоксидантної гіпотези, токоферол виконує в тканинах роль біологічного антиоксиданту, що інактивує вільні радикали, перешкоджаючи розвитку вільнорадикальних процесів перекисного окислення ліпідів молекулярним киснем.
Як повідомлялося, за нестачі токоферолу у птиці передусім порушуються функції відтворення. Та концентрація вітаміну Е в кормах або преміксах для птиці не є вирішальним чинником його ефективності.