Який оптимальний рівень омега-3 ПНЖК у раціоні курей
Численні дослідження свідчать про важливу роль і омега-3 поліненасичених жирних кислот (ПНЖК), і співвідношення омега-6 й омега-3 ПНЖК. Та поки однозначних даних щодо оптимального вмісту омега-3 ПНЖК і співвідношення омега-6 та омега-3 ПНЖК немає, пише журнал «Наше птахівництво».
У результаті досліду встановлено, що 0,2-0,35% ‒ оптимальний рівень омега-3 ПНЖК у раціоні курей. Саме такий відсоток забезпечує підвищення гемоглобіну крові на 7-10%, активності лізоциму в сироватці крові ‒ на 5,8%.
За рівня ліноленової кислоти 0,2-0,35% у кормі за три місяці на одну несучку було отримано на 0,9 яйця більше, до того ж на 1,7% скоротилися витрати корму на десяток яєць. Кількість задохликів зменшилася на 1,8-3,5%, виведення курчат збільшилося на 1,2-2,2%.
Підвищення вмісту ліноленової кислоти в кормі до 0,7% погіршувало показники фізіологічного стану курей та їхні відтворні якості. Кури, які одержували комбікорм із рівнем ліноленової кислоти 0,1%, за продуктивністю і відтворними якостями посідали проміжне положення.
Як повідомлялося, оптимальна кількість амінокислот сприяє високій продуктивності бройлера.