Якою має бути маса залишкового жовткового мішка у пташенят

У молодняку птиці м’ясних видів і порід інколи складно встановити вік за швидкістю оперення крила, тому для цього використовують дані відносної маси жовчного міхура й залишкового жовтка. У нормі залишковий жовток у курчат у віці 5 діб ‒ 0,8-1,2 г, у 10 діб ‒ 0,02 г; в індичат ‒ відповідно 0,4 г і 0,02 г, пише журнал «Наше птахівництво».
Резорбція залишкового жовтка у перший тиждень може затримуватися через:
‒ годівлю незбалансованим за поживними речовинами комбікормом;
‒ травми молодняку на всіх етапах роботи з ним (падіння з виводних лотків, недбале поводження під час вибирання, сортування за якістю, статтю; грубе поводження під час висадження на вирощування);
‒ пониження якості інкубаційних яєць;
‒ тривалу гіпер-/гіпотермію впродовж інкубації, транспортування й вирощування;
‒ утримання без води/корму понад 36 годин після виведення;
‒ бактеріальну інфекцію.
Якщо до 7-го дня післянатального життя в ділянці черевної порожнини курчат промацується маса жовткового мішка, що флуктуює, то це ‒ перша серйозна негативна ознака раннього недорозвинення травної системи. В такому разі маса залишкового жовткового мішка, що флуктуює й збережена у жовтковому мішку в значному об’ємі на 6-7-му добу життя курчат, являє собою напіврозкладені жири, продукти обміну, токсини в колоїдній формі.
Зазначені речовини перетворюються в цей час на стороннє тіло, яке зумовлює загальний токсикоз птиці, сповільнення її росту та розвитку.
Раніше ми писали, за яких умов бракують партію молодняку птиці.