Які стресчинники впливають на вітаміни в преміксі
Окислювально-відновні реакції з мікроелементами у преміксах є основним чинником, що впливає на стабільність вітамінів. При цьому різні мікроелементи відрізняють за реактивною здатністю.
Мідь, цинк і залізо є найбільш реактивними, а марганець і селен – найменш реактивними. Вільні іони металів – найбільш реактивні, за ними йдуть сульфати, карбонати, оксиди, найменш реактивними є хелатні форми. Останні не здатні ініціювати утворення вільних радикалів.
Важливим стрес-чинником є також тертя, оскільки воно може руйнувати оболонку, яка захищає вітаміни (наприклад, вітамін А), а також зменшувати розмір часток деяких із них. Значним є тертя за приготування преміксів, а також під час процесу грануляції.
Слід мати на увазі, що для жиророзчинних вітамінів діє правило: ефіри вітамінів є більш стабільними, ніж спирти. Це пов’язано з тим, що гідроксильна група спиртів дуже чутлива до окислення.
Як повідомлялося, сушіння кормових культур на землі або в коморах знижує рівень вітамінів у них.