Тваринництво

Які штами бактерій допомагають зберігати корми

За силосування насамперед зауважують на вологість маси: якщо вона занадто волога, то повільно прогрівається, в ній добре розвиваються гриби й дріжджі. Саме в таких випадках  завжди додають бактерії Lactobacillus Buchneri. Вони не лише бродять, а й виділяють оцтову кислоту, що пригнічує плісняву, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Особливо це рятує, якщо маса силосується в дощовиту погоду чи має понад 70% вологи.

Крім того, визначаються з тривалістю зберігання силосу. Адже часто він лежить і шість, і вісім місяців. Якщо яма відкриється нескоро, завжди слід орієнтуватися на Lb. Buchneri. Цей штам створює тривалу аеробну стабільність: силос не нагрівається й не псується після відкриття.

А коли планується згодовувати його через місяць-два, тоді обирають Lb. Brevis.

Також ураховують погоду та температуру. Осіннє силосування, коли вже холодно, ‒ це окрема історія: бродіння відбувається повільно, pH падає не як треба, а у результаті втрати поживності. У таких випадках додають або Lb. Buchneri, або комбінацію з Lb. Brevis. Останній добре працює за нормальних температур.

Отже, Lactobacillus Brevis ‒ ефективний штам бактерій для покращення ферментації та стабільності силосу, особливо коли потрібен швидкий ефект і мінімальні втрати поживних речовин. Як порівняти з Lb. Buchneri, він демонструє ліпшу ефективність на ранніх етапах ферментації, хоча Lb. Buchneri незамінний для тривалого зберігання й максимального захисту від аеробного псування.

Як повідомлялося, втрати ферментації часто є прихованими.