Які схрещування порід ефективні в м'ясному скотарстві
«Агрікор Холдингу» (Чернігівському кластері групи компаній «Агрейн») кілька маточних порід великої рогатої худоби забезпечують гетерозис (схрещування порід), завдяки чому підприємство отримує міцніших і продуктивніших тварин.
Про це в своїй колонці на Аgrotimes пише керівник напряму тваринництва агрогрупи «Агрейн» Олександр Буднік.
«Для поліпшення продуктивних якостей стада оцінюємо тварин за селекційними ознаками, відбираємо найкращих для відтворення. Батьківські пари підбираємо так, аби потомство від них мало максимальну продуктивність», ‒ зазначає він.
Для швидкого поліпшення м’ясності й запобігання важким отеленням у м’ясної ВРХ для схрещування компанія використовує зазвичай абердин-ангуську й лімузинську породи. Ці тварини мають високі й стабільні відтворювальні й материнські якості, виняткову легкість отелення, високу плодючість, наголошує Олександр Буднік.
М’ясо абердин-ангусів ‒ дуже високої якості, тонковолокнисте, з добре виявленою мармуровістю. Вони мають дуже високий забійний вихід (до 65%) i небагато кісток у тушi (11-13%).
Натомість лімузинська порода стала досить популярною завдяки своїй здатності давати нежирне м’ясо за відносно невеликої потреби в кормах, що є плюсом в оптимізації ресурсів підприємства.
«На мою думку, не бажано схрещувати корів шаролезької породи з іншими породами через тяжкість отелень. Щоб поліпшити м’ясні якості плідників, шароле можна використовувати в багатопородних схрещуваннях у кінцевих варіантах поєднань», ‒ зазначає Олександр Буднік.
Як повідомлялося, щороку «Агрікор Холдинг» штучно запліднює близько 400 голів ВРХ.
Довідка
В «Агрікор Холдингу» ‒ 5 тис. голів ВРХ м’ясного напряму ‒ це близько 23% загального м’ясного поголів’я ВРХ у сільгосппідприємствах. Худоба утримується безприв’язно і повністю забезпечена кормами власного виробництва й випасами багаторічних трав.