Які оптимальні температури у приміщенні для різних вікових груп свиней
З усіх показників мікроклімату на свинокомплексі найскладніше підтримувати відповідні температури, що пов’язано з низьким рівнем терморегуляції у свиней через обмежене потовиділення.
Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.
За надто низьких температур у приміщенні свині витрачають частину енергії на підтримання температури тіла, відповідно знижуються прирости живої маси тіла і як супутні наслідки виникають простудні захворювання, особливо в молодняку.
Якщо в приміщенні надто високі температури, свині споживають менше корму, він гірше засвоюється, що також негативно позначається на загальному стані та продуктивності, а для свиноматок і кнурів – на репродуктивній здатності.
Оптимальні рівні температур відрізняються залежно від вікових груп свиней:
– для свиноматок у залі опоросу – 16-20 °С;
– для кнурів, супоросних і холостих свиноматок – до 18 °С;
– для поросят від народження й до 30 кг – 24 °С;
– для свиней на відгодівлі – 16-21 °С.
Також важливо підтримувати не лише потрібну температуру, а й відносну вологість повітря на рівні до 85%.
Іншою важливою складовою мікроклімату є повітрообмін, що дає змогу охолоджувати поголів’я конвекційним методом, а також очищувати повітря в приміщенні від парів аміаку, вуглекислого газу і надмірної вологи.