Тваринництво

Які ключові чинники профілактики респіраторних захворювань у телят і телиць

Які ключові чинники профілактики респіраторних захворювань у телят і телиць

Два ключових моменти у вирощуванні телят і телиць – максимізація імунітету й мінімізація стресових чинників – мають велике значення для профілактики респіраторних захворювань.  

Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.

Також важливе поводження з тваринами та їхнє утримання, особливо це стосується поганої вентиляції приміщень і недостатньої кількості або якості корму.

Споживання молозива новонародженими телятами та вакцинація – ключові інструменти профілактики імунітету.

Випоювання молозива має гарантувати, що тварини не страждають від відмови пасивного трансферу. Його відмова характеризується рівнем IgG нижчим за 10 мг/мл у крові протягом перших 24-48 годин життя. Щоб забезпечити цей показник на достатньому рівні, потрібно вводити щонайменше 4-5 л високоякісного молозива менше ніж 8 годин після народження теляти.

Молозиво, крім ідеального способу передавання IgG телятам, також може бути й каналом передавання збудників. Саме тому слід серйозно замислитися про використання пастеризаторів для молозива й молока, яке телята вживатимуть надалі.

За допомогою вакцинації як дорослих тварин перед отеленням (що також допомагає забезпечити передання антитіл через молозиво), так і молодих тварин можна досягти високого рівня імунітету. Головне – правильно обрати тип вакцини та час вакцинації.

Такі рішення слід ухвалювати, враховуючи дані про захворюваність і смертність на фермі та наявність інфекційних агентів.

Також варто попрацювати із середовищем, у якому перебуває тварина, мінімізувати чинники ризику та зменшити її стрес: термічний стрес, випалювання рогів, відлучення, групування, перегрупування, переповнення груп, зміна корму, брак води тощо.

Також потрібно контролювати показники навколишнього середовища, особливо якості повітря. Зокрема, правильна вентиляція приміщень є дуже важливою для зменшення випадків респіраторних захворювань у телят.