Тваринництво

Які головні показники мікроклімату свинарського приміщення

Які головні показники мікроклімату свинарського приміщення

Серед показників мікроклімату в свинарських приміщеннях першочергово слід зауважити на дотримання температурного режиму, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Досягти цього непросто, адже кожна статево-вікова група свиней має різні фізіологічні потреби щодо температури повітря в приміщеннях. Так, рекомендовані норми температурного режиму в приміщеннях для свиней на відгодівлі такі:

• на початку періоду відгодівлі (до 60 кг) – 16-22 °С (мінімум 14 °С);

• у другій відгодівельній фазі (жива маса свиней – 60-90 кг) – 14-20 °С (мінімум 12 °С);

• для свиней масою понад 90 кг – 12-16 °С (мінімум 13 °С).

Оптимальна швидкість руху повітря – 0,15-0,3 м/с, а влітку за температури повітря понад 26 °С – понад 0,5 м/с.

Особливу увагу слід приділити показникам відносної вологості повітря, бо вона впливає на величину оптимальної температури. Температура на рівні 20 °С і відносна вологість 75-80% забезпечують сприятливі умови для нормального перебігу фізіологічних процесів тварини.

Надшкідливо, коли у тваринницькому приміщенні висока вологість за низької температури. Отже, відносна вологість повітря має бути в межах 60-80%, а гранично допустима – 85%.

Також слід ураховувати швидкість руху повітря, концентрацію шкідливих газів, запиленість і мікробну забрудненість повітря. Ґрунтуючись на результатах численних досліджень, фахівці рекомендують дотримуватися таких параметрів мікроклімату для свиней на відгодівлі:

• температура повітря – 16-20 °С (мінімальна 14 °С);

• оптимальна вологість – 40-75%;

• швидкість руху повітря – 0,3-0,7 м/с;

• допустимий уміст у повітрі аміаку – 0,02 мг/л,  вуглекислого газу – 0,2%, сірководню – 0,015 мг/л, мікробів – 500 тис./м3.

Нагадаємо, рішення для мікроклімату на свинокомплексі неоднакові для різних кліматичних зон.