Тваринництво

Як зросла антибіотикорезистентність у країнах із низьким і середнім рівнем доходів

Учені Прінстонського університету зібрали близько тисячі публікацій та неопублікованих ветеринарних досліджень по всьому світу, щоб створити карту антимікробної резистентності у країнах з низьким і середнім рівнем доходів.  

За даними аналізу, опублікованого в журналі Science, за останні 20 років майже втричі зросла резистентність до антибіотиків серед бактерій, що уражують м’ясо-молочну худобу.

Учені фокусували увагу на патогенах тварин, які можуть також спричинити захворювання у людини, наприклад Escherichia coli, Campylobacter, Salmonella та Staphylococcus aureus.

Як стверджують учені, перехід на високобілкові раціони в країнах із низьким та середнім рівнем доходів допоміг розширити інтенсивні системи тваринництва, що включають використання антибіотиків.

Дослідження свідчить, що 73% усіх антимікробних засобів, проданих у світі, використовувалися для тварин, яких вирощували для споживання людиною, а в більшості країн із низьким та середнім рівнем доходів фермери мають легкий безрецептурний доступ до важливих лікарських антибіотиків.

Учені зазначають, що між 2000 та 2018 рокам пропорція антибіотиків, які демонструють показники резистентності понад 50%, у країнах, що розвиваються, зросла з 0,15 до 0,41 серед курей та з 0,13 до 0,34 – серед свиней.

Це означає, що антибіотики, які можна було б використовувати для лікування, виявилися недієвими у половині випадків: у 40% – серед курей та у третини – серед свиней, вирощених для споживання людиною.

Як повідомлялося, в Україні вся лікована антибіотиками велика рогата худоба потрапляє на бійню.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!