Як зменшити собівартість виробництва молока не на шкоду якості, – досвід
Знизити собівартість виробництва молока не на шкоду якості можливо, якщо, серед іншого, слідкувати за кон’юнктурою ринку кормів – там теж є волатильність.
Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів директор СТОВ «Перемога» Дмитро Соломаха.
«Витрати на корми становлять майже 60% собівартості 1 л молока, тож є простір для оптимізації. Наприклад, соняшниковий шрот був улітку дешевим як ніколи. Усі, хто мав оборотний капітал, запаслися ним на кілька років наперед, – зазначив він. – Отже, ще на кілька відсотків знизили собівартість».
Така сезонна позиція, як пивна дробина, містить високу кількість протеїну. При цьому 1 кг протеїну в пивній дробині коштує втричі дешевше, ніж у спиртовій барді.
«Ми закупили пивну дробину, поклали в рукави на пів року, – розповів Дмитро Соломаха. – Це – ще один спосіб зниження собівартості виробництва молока».
Компанія також намагається не перевитрачати дизельне пальне, впроваджувати енергоощадні технології.
«Та це не перші позиції в собівартості. Набагато більше на ефективність молочного бізнесу впливає щоденна ефективна праця і вдала комерція: своєчасна адекватна закупівля кормів, виважений раціон і уважний продаж молока, – наголосив керівник «Перемоги». – Останні місяці ціни на ринку молока волатильні. Ціни пішли вгору – ми вимагаємо від молокозаводів також підвищувати закупівельні ціни. Бо інакше можна місяць-два продавати молоко нижче ринкових цін».
Уваги потребують і ветпрепарати. За словами Дмитра Соломахи, вони щомісяця витрачають на цю статтю 200-250 тис. грн і слідкують, щоб у структурі собівартості не було перевитрат.
Аналогічний підхід і до електроенергії: крім контролю кіловатів, порівнювати ціни, додав він.
Нагадаємо, за низьких надоїв собівартість 1 л молока дуже висока.