Як зберегти енергію корму в силосній ямі

Ефективна заготівля силосних кормів починається з показників: коли в силосну яму привозять, розрівнюють та ущільнюють не менше як 100 тонн/год подрібненої маси, а в курган ‒ 200 тонн/год. У такому разі забезпечується швидка пошаровість укладання силосу та швидке перекривання повітря, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Однак правильне укладання в силосну яму не гарантує, що корова отримає силос таким же гарним на кормовому столі. Причина цього ‒ мікротріщини в масі, що утворюються в місцях відбирання силосу, через які до неї в глибину заходить повітря, а з ним активізуються аеробні бактерії, які в процесі своєї життєдіяльності псують корм, забираючи його енергію.
Проведене дослідження продемонструвало, що повною мірою енергія зберігається в кормі, якщо силосні маси виймають у день на глибину не меншу за 70 см, не порушуючи стінки решти корму у сховищі. Тому й усе навісне обладнання для виймання силосу налаштовано на глибину нарізання від 70 см.
Найкращий спосіб, на думку спеціалістів, ‒ виймання силосних мас із використанням систем, обладнаних активними фрезами. Наприклад, такими фрезами обладнані самохідні міксери, які хоч і працюють на меншу глибину, але можуть досягти потрібної за кілька проходів і разів. Фреза дає можливість нарізати силос рівно стільки, скільки потрібно для денної норми годівлі корів, тому псування силосу в ямі мінімізується.