Як збагатити м'ясо птиці омега-3 жирними кислотами
Профіль жирних кислот м’яса птиці може бути змінений залежно від профілю жирних кислот кормів, що використовують для її годівлі, пише журнал «Наше птахівництво».
Як джерела поліненасичених жирних кислот (ПНЖК) використовують ті самі інгредієнти, що і для збагачення яєць: лляне насіння й олію, ріпакову олію, риб’ячий жир, кормові добавки з водоростей. Однак для уникнення неприємних запахів у м’яса риб’ячий жир в останні два тижні відгодівлі рекомендують замінити іншим джерелом омега-3 жирних кислот.
Встановлено, що додавання 0,7% лляної олії в стартовий раціон курчат-бройлерів та 1% у фінішний дало змогу підвищити вміст омега-3 жирних кислот у грудних м’язах учетверо і такою самою мірою зменшити співвідношення омега-6/омега-3.
Додавання в раціон курчат-бройлерів 7% лляної олії збільшило вміст омега-3 у м’ясі грудей та стегон удесятеро-удванадцятеро, забезпечуючи 200% добової потреби дорослої людини в цих жирних кислотах за споживання 100 г продукту.
Водночас слід мати на увазі, що збагачене омега-3 м’ясо птиці дуже сприйнятливе до окислення. Тому необхідно додавати антиоксиданти – вітамін Е та селен.
Нагадаємо, м’ясо птиці та яйця легко перетворювати на функціональні продукти.