Як запобігти трансмісивному гастроентериту свиней
Запобігання трансмісивному гастроентериту свиней (ТГС) передбачає охорону господарства від занесення збудника хвороби, організацію роздільних опоросів основних і ремонтних свиноматок, дотримання принципу «вільно – зайнято» під час опоросів. Також у період профілактичної перерви проводять ретельне механічне очищення та дезінфекцію приміщень для опоросів, інвентарю й обладнання в них.
Для контролю за епізоотичним станом у племінних свиногосподарствах-репродукторах двічі на рік вибірково досліджують сироватки крові 5% поголів’я за допомогою РГНА з еритроцитарним антигеном.
За підтвердження діагнозу на ТГС господарство оголошують неблагополучним, уводять обмеження та здійснюють заходи щодо ліквідації хвороби.
Господарство оголошують благополучним через 21 день після останнього випадку загибелі, видужання тварин або здачі на забій і проведення всіх оздоровчих заходів, передбачених інструкцією.
Як повідомлялося, вчені вивчили роль Clostridium perfringens у смерті поросят.
Довідка
Трансмісивний гастроентерит свиней – гостре висококонтагіозне захворювання, етіологічними чинником якого є коронавірус. Характеризується ознаками катарально-геморагічного гастроентериту (виснажлива діарея, блювання, дегідратація організму) та високою летальністю поросят перших 10 днів життя.
Хвороба реєструється в будь-яку пору року, однак найчастіше – на початку весни, під час масових опоросів і значного накопичення вірусу в зовнішньому середовищі внаслідок його високої стійкості в холодний період року.