Як запобігти Т-2 токсикозу у птиці
Профілактика Т-2 токсикозу у птиці передбачає належну організацію збирання, перероблення та зберігання кормів – це запобігає розвитку в них мікроскопічних грибів.
Також не можна допускати згодовування кормів, які містять Т-2 токсин у концентраціях, що перевищують максимально допустимий рівень.
Треба проводити постійний контроль за дотриманням технології збирання, перероблення і зберігання кормів. Місця їхнього зберігання механічно очищують і піддають санітарному обробленню, а також періодичній дегазації парами формаліну.
При закладанні кормів на зберігання в несприятливих погодних умовах можна застосовувати консерванти, здійснювати примусове висушування й інші заходи.
Перед згодовуванням, а також у процесі згодовування птицею партії кормів ретельно оглядають. За виявлення ознак дефектності (зміни кольору, запаху, темних чи запліснявілих ділянок, залежаності, порушення сипучості тощо) корм уважають умовно придатним незалежно від результатів лабораторних досліджень, наданих постачальником. Цей корм зберігають окремо й досліджують на токсичність. Використовувати такі корми дозволяється тільки після отримання результатів мікотоксикологічних досліджень.
Довідка
Токсин Т-2 – основний етіологічний чинник отруєння птиці. Його найчастіше виявляють у зерні кукурудзи різних сортів, пшениці, ячменю, сорго, в продуктах їхньої переробки чи готових комбікормах як у чистому вигляді, так і з іншими трихотеценовими мікотоксинами – HT-2 токсином, ніваленолом, дезоксиніваленолом, інколи – зеараленоном. Токсин виявляють також у макусі, шроті, силосі та сінажі.
Додати коментар