Як виробник м'яса птиці може отримати кращу собівартість
Для того, щоб виробництво м’яса птиці зробити ефективнішим і технологічнішим, а отже, конкурентоздатнішим на ринку, у нього необхідно інвестувати.
На цьому наголосив директор департаменту птахівництва компанії «Коудайс Україна» Олександр Бесага, пише журнал «Наше птахівництво».
«Інвестувати треба у приміщення, де вирощують птицю, щоб вони були енергоефективними, з якісною вентиляцією, мікрокліматом, – зазначив він. – Також слід вкладати кошти у хорошу генетику, щоб брати на вирощування здорову птицю, яка матиме високі продуктивні якості, забезпечувати високий рівень біобезпеки у господарстві і дотримання всіх санітарно-ветеринарних норм».
На думку Олександра Бесаги, дуже важливо інвестувати у висококваліфікованих спеціалістів, які знають, як правильно реагувати на щоденні зміни на ринку, вміють ефективно працювати з птицею тощо.
«Обов’язково слід вкладати кошти у власне кормовиробництво, – переконаний він. – Якщо воно у господарстві вже є, то варто подбати про те, щоб воно було сучасним».
При цьому необхідно забезпечити ретельний контроль якості як вхідної рослинної сировини, так і вихідної – готового комбікорму, наголосив Олександр Бесага.
«Треба контролювати, щоб виробляли продукт правильного розміру, якщо ми говоримо про гранули, бо це суттєво впливає на споживання корму птицею, відповідно, на результат відгодівлі», – зауважив він.
Виконання всіх цих умов, на думку Олександра Бесаги, дасть змогу бути ефективним і виробляти продукцію з кращою собівартістю, ніж у тих компаній, які про це не дбають. До того ж ця різниця може бути досить великою. «Бо є підприємства, в яких конверсія корму 1,8 і для них це нормально, а є такі, що мають 1,6 і продовжують вдосконалюватися, бо їх це не влаштовує», – пояснив він.
Як повідомлялося, у Києві продають комбікормовий завод.