Як уникнути зараження птиці під час ошпарювання й обскубування
У процесі ошпарювання й обскубування тушок птиці є ризик бактеріального зараження й поширення збудника зі шкіри хворої птиці на тушку здорової.
Тому важливо, щоб у місткостях для ошпарювання вода рухалася за принципом протитечії. Це сприяє видаленню фекальних забруднень із тушки, а також забезпечує рух птиці в процесі ошпарювання через чистішу воду. Для ефективного видалення фекальних забруднень із тушки швидкість руху води має бути досить високою.
Якщо регулярно не оглядати устаткування для ошпарювання, фекальні забруднення, що залишилися на тушці, можуть потрапити в машину для обскубування. Це може спричинити перехресне забруднення між тушками гумовими «пальцями» машини.
Для ефективної експлуатації устаткування й запобігання можливому ушкодженню тушки птиці в процесі обскубування слід щодня здійснювати технічне обслуговування машини: замінювати пошкоджені, зношені або зламані «пальці».
Під час потрошіння також існує великий ризик контамінації тушки. Якщо до забою птиці не було надано достатнього часу для звільнення кишківника, а потім під час потрошіння було ушкоджено внутрішні органи, це може призвести до забруднення тушки вмістом кишківника.
Для звільнення кишківника до початку переробки годівлю птиці рекомендується припинити за 8-12 годин. Проте, якщо птиця провела занадто тривалий період часу без корму (понад 12 годин), може статися ушкодження оболонки кишківника, за якого жовч та інші рідини можуть потрапити на тушку.
За такого забруднення тушку слід вимити й піддати повторній переробці, що є дорогим і трудомістким процесом.
Як повідомлялося, червоний курячий кліщ найінтенсивніше розмножується в теплу пору року.
Додати коментар