Як Тернопільська птахофабрика досліджує сировину для кормів

Усю рослинну сировину для виробництва кормів Тернопільська птахофабрика досліджує у власній лабораторії.
Про це розповів головний технолог Тернопільської птахофабрики Олег Федоров, пише журнал «Наше птахівництво».
«Зокрема, контролюємо вологість, масову частку сирого протеїну, розчинність протеїну, кальцію, золу, клітковину, жир, перекисне і кислотне число, ‒ уточнив він. ‒ Фізико-хімічні аналізи робимо арбітражним методом».
Для досліджень на кількість протеїну методом К’єльдаля використовують спеціалізоване автоматичне обладнання.
«Метод К’єльдаля ‒ класичний спосіб визначення протеїну в сировині й готовій продукції, який є арбітражним методом визначення білка, ‒ зазначив Олег Федоров. ‒ Метод складається з кількох етапів: підготовки проби, мінералізації, дистиляції та титрування».
Цей метод ‒ найпоширеніший. Проте він має кілька істотних недоліків: наприклад, низька швидкість аналізу, велика ймовірність можливих втрат у процесі аналізу, необхідність застосування агресивних реагентів (розчин лугу й концентрована сірчана кислота), громіздке обладнання.
«Для визначення клітковини використовуємо екстрасенсійну систему, ‒ додав Олег Федоров. ‒ Якщо потрібні інші аналізи, які немає можливості зробити в нашій лабораторії, то подаємо зразки в різні лабораторії України й за кордон».
Як повідомлялося, структура корму несучки впливає на якість яйця та стан шкаралупи.