Як температура зберігання інкубаційних яєць впливає на виводимість
Виводимість інкубаційних яєць, які зберігали протягом двох діб за температури +18 °C, краща, ніж за +15 °C. Тоді як за зберігання яєць протягом восьми діб отримують протилежний ефект.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
За тривалого зберігання інкубаційних яєць оптимальною є температура +12 °C, що підтверджує більшість дослідників. У цьому разі для забезпечення належної виводимості температуру зберігання яєць слід зменшувати.
Пояснити описаний вище вплив самим тільки перебуванням ембріона у відносному спокої за температури фізіологічного нуля (за різними даними, цей показник припадає на значення температури 19-27 °C) було б невиправданим спрощенням. Доказом є те, що описані процеси відбуваються за температури, нижчою від фізіологічного нуля.
Усі частини яйця, крім твердого шару шкаралупи ‒ кутикула, оболонки яйця, білок і жовток із бластодермою ‒ зазнають постійних змін за зберігання та передінкубаційного оброблення. Ці зміни (їх називають постовіпозиційні) так само впливають на виводимість, як і овіпозиційні характеристики яєць, тобто властиві їм на момент знесення.
Нагадаємо, на яйцескладі яйця зберігають за температури 4-12 °C.