Тваринництво

Як приготувати пастоподібний корм із дощових черв'яків для птиці й тварин

Дощові черв’яки та продукти їхньої переробки можуть бути альтернативним джерелом білкових кормів у раціонах тварин і птиці, пише журнал «Наше птахівництво».

Для очищення біомаси черв’яків від залишків кормового субстрату зазвичай їх промивають у проточній воді, а для видалення з травної системи черв’яків –замочують у прохолодній воді протягом 4-12 годин.

Також рекомендують для повного очищення травної системи витримувати  черв’яків протягом 2 годин за кімнатної температури у 0,85%-му розчині кухонної солі.

Для часткового видалення та зменшення токсичності целомічної рідини черв’яків рекомендують бланшувати 1-2 хвилини. Після з черв’яків можна готувати пастоподібний корм або сухе кормове борошно.

Зокрема, пастоподібний корм можна приготувати двома основними способами – на виході отримують стабільний продукт, який може зберігатися протягом тривалого часу.

Перший спосіб передбачає, що до подрібненої біомаси черв’яків додають 30%-ву патоку разом із 0,3%-м сорбітом калію.

За другого способу біомасу черв’яків обробляють 3%-м розчином мурашиної кислоти з наступною гомогенізацією.

Такі корми рекомендують готувати переважно в невеликих птахівничих та тваринницьких господарствах для використання в них же.

Як повідомлялося, морські водорості розглядають як інгредієнт кормів для сільгосптварин.