Тваринництво

Як профілактують мастит у корів у тернопільській «Україні»

Як профілактують мастит у корів у тернопільській «Україні»

Дезінфекція дійок корів після доїння (постдипінг) забезпечує закриття дійкового каналу від проникнення бактерій.

Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів Сергій Смолян, головний ветеринарний лікар ТОВ «Україна» (Тернопільська область).

Для цього наносять консервант (у господарстві використовують піни), починаючи з лівої передньої дійки й далі – за годинниковою стрілкою.

Дійки від природи мають кілька захисних механізмів, що запобігають проникненню бактерій у вим’я. Зокрема, природним бар’єром на шляху патогенних мікроорганізмів є кератинова пробка в дійковому каналі, кільцевий м’яз (сфінктер) на верхівці, який закриває канал після доїння, та механізми захисту шкіри. Доведено, що дійковий канал ще є відкритим протягом 30 хвилин після доїння, зазначив Сергій Смолян.

За його словами, в господарстві надзвичайно відповідально ставляться до організації сухостійного періоду корів. Дослідженнями встановлено, що до 25% корів сухостійного періоду не утворюють кератинову пробку навіть після шести тижнів, а у 3-5% вона взагалі відсутня. Використання герметиків у поєднанні з консервацією вимені забезпечує додатковий захисний ефект.

Довідка

У 2018 році ТОВ «Україна» встановило новий рекорд із продуктивності молочного стада: в середньому тут надоїли від кожної з 1,4 тис. корів по 10 765 кг молока.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!