Як попередити м’язову дистрофію у курчат-бройлерів
Дослідження встановили, що м’язова дистрофія у курчат-бройлерів спостерігається в разі згодовування раціонів із недостатнім умістом вітаміну Е, селену та сірковмісних амінокислот.
Білі смуги, що йдуть паралельно до м’язових волокон, частіше з’являються в грудних м’язах бройлерів, іноді в стегнах. В основному вони трапляються у важких кросів і за забою бройлерів із високою вагою.
У курячому м’ясі з білими смугами спостерігається зменшення вмісту омега-3 жирних кислот, вищий уміст усіх мононенасичених жирних кислот. У філе з білими смугами також більший уміст жиру і менше білка порівняно з нормальним філе.
Додавання в раціон метіоніну, цистину або збільшення рівня вітаміну Е сприяє профілактиці м’язової дистрофії в курчат, до того ж комбінація селену й вітаміну Е дає більший ефект у зниженні частки таких грудок. Вітамін Е та селен мають захисні властивості для клітин організму.
Додати коментар