Тваринництво

Як мікроклімат у пташнику впливає на якість шкаралупи яєць

Не варто нівелювати вплив параметрів мікроклімату у пташниках на якість шкаралупи яєць у курей-несучок, пише журнал «Наше птахівництво».

Зростання концентрації вуглекислого газу в приміщенні до 0,25%, аміаку ‒ до 10 мг/л повітря, сірководню ‒ до 5 мг/л уже буквально на третю-четверту добу погіршує якість шкаралупи.

Підвищення рівня аміаку до 50 мг/л знижує яйценосність на 20-25%, масу яєць і якості шкаралупи, а вже наслідком цього є підвищення проникності шкаралупи та проникнення всередину яйця мікроорганізмів.

Висока температура в пташнику також сприяє отриманню яєць із тонкою шкаралупою. За перебування курей-несучок у підвищених температурних показниках повітря їм уводять у раціон аскорбінову кислоту кількістю 100 г/тонна, щоб поліпшити якість шкаралупи. Проте якщо в раціоні бракує мінеральних речовин, це не матиме бажаного ефекту.

Якість шкаралупи суттєво залежить і від показників відносної вологості повітря у пташнику. Висока вологість на тлі підвищених температур швидше погіршує її: часто з’являються нерівності і зморшки, руйнується кутикула відразу після знесення яйця, що збільшує мармуровість шкаралупи.