Як «Кищенці» профілактують мастит у корів
ТОВ «Кищенці» (Черкаська область) для профілактики маститу корів у сухостійний період консервує вим’я.
Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів ветеринарний лікар ТОВ «Кищенці» Іван Лях.
«Для цього в день запуску вводимо у вим’я антибіотик із пролонгованою дією, який показаний до застосування у період сухостою», – зазначив він.
Оброблення сухостійних корів, за словами ветлікаря, ефективно запобігає розвитку нових інфекцій у ранній сухостійний період. Зокрема, субклінічних інфекцій стрептококу, стафілококу та стрептококу із зовнішнього середовища.
«Каренція після останнього введення препарату – 48 днів, а сухостійний період у нас триває 45-55 днів, – уточнив Іван Лях. – Тобто після трьох днів лактації молоко вже може йти на продаж».
Дуже зрідка в корів виникає мастит після отелення, але причини не пов’язані з сухостійним періодом, додав він.
«Ми щомісяця робимо контрольне доїння. Крім показників жиру та білка, ветеринарів цікавить наявність сечовини та кількість соматичних клітин у молоці, – розповів Іван Лях. – Соматику аналізуємо до та після запуску. Зазвичай після отелення вона не підвищується – це означає, що процес запуску відбувається з урахуванням усіх вимог».
Нагадаємо, «Кищенці» також профілактують хвороби ратиць у корів.