Тваринництво

Як контролювати якість кормів

Сучасні точні аналізатори – визнаний спосіб збільшити прибутковість на ринку сировини й готових кормів. Існує два шляхи для «відтворюваних» і точних результатів: покращені стандартні методи мокрої хімії та швидкі методи, пише журнал The Ukrainian Farmer.

До стандартних методів визначення якості кормів належать:

– аналізатори білка (системи К’єльтек включно із системою мокрого спалювання до 20 зразків);

– аналізатор жиру по Сокслету (скорочення часу всемеро завдяки інноваційному методу екстракції в розчиннику, що кипить);

– аналізатори клітковини (шестиколонковий аналізатор для визначення кислотно-вимивної та нейтрально-вимивної клітковини в кормах);

– аналізатор елементного складу кормів (колориметр автоматичного аналізу, що визначає іони кальцію, фосфору, алюмінію, амонію, бору, магнію, нітрати, білок, мідь, молібден, цинк, кобальт, нікель, свинець, марганець).

Швидкі методи видають точні результати майже миттєво. Це системи спектроскопії відображення або пропускання в ближньому інфрачервоному діапазоні, що дають точні обміри основних складових кормів без використання реактивів.

Вони актуальні для оперативного, постійного, поточного контролю на різних етапах технологічного циклу: в силосах, після екструдера, гранулювання, складування готової продукції.

Особливе місце належить ефективному контролю мікотоксинів у кормах.

Сучасними методами аналітики для контролю й оцінювання якості комбікормів є люмінесцентний і фотометричний аналіз, атомно-абсорбційна спектрометрія, ІЧ-Фур’є спектрометрія, високоефективна рідина і газова хроматографія, капілярний електрофорез, НВЧ-мінералізація тощо.

Як повідомлялося, вища доза чистої пропіонової кислоти в кормі довше пригнічує розвиток грибів.