Тваринництво

Як контролювати сальмонелу в племінних і столових яйцях

У курей-несучок і племінних курей, зменшуючи кількість сальмонели в кишківнику, можна контролювати дві точки забруднення цими бактеріями: вміст яйця та шкаралупу.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Внутрішній уміст яйця забруднюється, коли сальмонела з травного тракту птиці потрапляє в кровообіг через пошкоджений кишковий епітелій, а потім колонізує репродуктивний тракт. Там сальмонела через вітелінову мембрану потрапляє в яйцеклітину.

Сальмонела також виділяється з послідом курей, тому шкаралупа яйця може забруднюватися, якщо на ній є послід. Пориста структура яєчної шкаралупи дозволяє сальмонелі переміщатися із фекалій у яйце. З більшою ймовірністю це може статися, якщо шкаралупа неякісна.

Брудні яйця несучок мають ризик зараження сальмонелою на підприємствах із переробки яєць, тоді як брудні племінні яйця мають такий ризик в інкубаторії.

Контрольні точки для сальмонели в обох типах яєць можна регулювати, підтримуючи здоров’я кишківника птиці та його мікробіому. Якщо зменшити колонізацію кишківника сальмонелою до внутрішнього забруднення яєць, а також знизити ймовірність зовнішнього забруднення яєць послідом, то ймовірність інфікування яєць сальмонелою різко скоротиться.

Нагадаємо, сальмонелу в кормах і воді руйнують органічні кислоти.