Тваринництво

Виробникам курятини бракує соєвих продуктів

Виробникам курятини бракує соєвих продуктів

Одна з серйозних проблем, яка постала перед виробниками м’яса птиці, – дефіцит соєвих продуктів, оскільки їх виробництво потребує значних витрат електроенергії.

На цьому наголосив Юрій Костюк, співвласник Волочиської птахофабрики (Хмельницька область), пише журнал «Наше птахівництво».

«Це – важливий складник раціону бройлерів, необхідний для нормального росту птиці, й замінити його ми нічим не можемо – це основне джерело білка, – зазначив він. – Ті підприємства, в яких ми раніше купували, наприклад соєвий шрот, сьогодні не в змозі його виробляти у тих обсягах, що раніше, через тривалу відсутність електроенергії».

За словами Юрія Костюка, альтернативи поки що немає, бо соєву макуху за допомогою дизельних генераторів не виготовити, для цього потрібні зовсім інші потужності.

«Тому якщо раніше ми купували соєві компоненти раціону в одного виробника з нашого регіону, то нині, попри те, що ми скоротили поголів’я, доводиться купувати їх у трьох виробників з різних регіонів України, –  пояснив він. – Ми постійно шукаємо виробника, який зміг би виробити продукцію, бо у нього в цей час є електроенергія».

Як повідомлялося, за бактеріальної ферментації соєві продукти збагачуються пробіотиками.