Виробництво молока у 2021 році скоротилося до 8,7 млн тонн
Виробництво молока у 2021 році скоротилося на 5,9%, як порівняти з попереднім роком, – до 8,72 млн тонн.
Про це свідчать дані Державної служби статистики.
У промисловому сегменті обсяги виробництва скоротилися на 0,4% проти показника за 2020 рік – до 2,75 млн тонн.
Господарства населення у 2021 році скоротили виробництво молока на 8,2%, як порівняти з попереднім роком, – до 5,97 млн тонн.
Частка промислового молока у загальному обсязі зросла проти 2020 року на 2% – до 31,5%.
При цьому основний вал сировини на молокопереробні підприємства надходить саме від сільгосппідприємств. У 2022 році через підвищення вимог до якості та безпечності молока, яке надходить на промислове перероблення, частка молока від населення скорочуватиметься, наголосили в Асоціації виробників молока. Отже, на ринку формуються стійкі передумови до поглиблення дефіциту молока, придатного для промислового харчового перероблення.
Хоча експерти ставлять під сумнів реальність 6 млн тонн молока від домогосподарств, за скорочення закупівель такої сировини молокозаводами її частка може зрости на продовольчих ринках. Ба більше, населення продає молоко та продукти переробки, створюючи додатковий умовний тіньовий сегмент.
«І тут основна роль у врегулюванні належить державі, – наголосила аналітик Асоціації виробників молока Яна Лінецька. – З одного боку, ключове завдання полягає у підтримці великих товаровиробників для швидкого нарощення необхідних обсягів виробництва промислового молока. А з іншого, у легалізації діяльності домогосподарств і створенні умов для виробництва ними якісної сировини з простежуваністю умов виробництва: створення кооперативів, сімейних ферм».
Окремим викликом є врегулювання продажів молочної продукції на ринках, у тому числі стихійних, а також законодавче врегулювання присутності контрольованих обсягів імпортної молочної продукції у торговельних мережах, додала експертка.