Випас кіз дає змогу отримувати якісне молоко

В Україні кози дуже здорові, на відміну від європейських племінних. Адже тривалий час генетичний відбір у нас був націлений не на збільшення надоїв, а на виживання тварин.
Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів власник компанії «Дообра ферма» Тарас Ложенко.
«Особливість нашого стада ‒ генетично здорові вітчизняні кози, ‒ зазначив він. ‒ Ми покриваємо їх якісними європейськими цапами, міняємо що два роки. У результаті отримуємо дуже здорове потомство».
За словами Тараса Ложенка, дуже важливо, що їхні кози влітку вільно пасуться в лісі.
«Це ‒ величезна перевага. Це найперше, що треба враховувати, коли ставиш ферму та сироварню, ‒ наголосив він. ‒ Випас важливіший за логістику. Випас дає змогу отримувати якісне молоко».
«Загалом застосування медикаментів у нас мінімальне, ‒ запевнив Тарас Ложенко. ‒ Свого часу ми не пройшли процедуру органічної сертифікації тільки по землі й кормах ‒ вони неорганічні. Зазвичай кози самі себе лікують, шукаючи потрібні рослини, якщо легке захворювання. Тяжка хвороба ‒ це щось екстраординарне».
«Дообра ферма» на своїх угіддях вирощує кормові культури, насамперед люцерну, овес.
Утримують кіз у двох приміщеннях: переробленому клюшечнику й новому, побудованому з піноблоків, тому теплому. Приміщення ‒ з м’якою підстилкою й обов’язковим виходом. Улітку вони провітрюються, взимку вікна закривають тюками.
Кіз на фермі годують досхочу, забезпечують постійний доступ до води в системі. Завдяки підігріву взимку температура води в напувалках ‒ на рівні 5 °С.