Тваринництво

Вимоги для приготування раціону для ВРХ на базі соломи

Вимоги для приготування раціону для ВРХ на базі соломи

Правильно збалансований і приготований раціон для великої рогатої худоби на базі соломи допоможе не лише зберегти стадо, а й забезпечити продуктивність на рівні 20 кг молока без жодного ризику для здоров’я тварин.

Про це у своїй колонці на Аgrotimes пише консультант із годівлі молочної худоби Геннадій Бондаренко.

Окрім якості соломи, необхідно врахувати ще три критично важливі вимоги.

1. Подрібнення соломи

Раціон на основі соломи як єдиного грубого корму міститиме понад 65% концентрованих кормів у сухій речовині. Щоб запобігти сортуванню кормосуміші, солома має бути подрібнена до середнього розміру часток не більше 2,5 см.

2. Рівномірне зволоження кормосуміші

Якщо в раціоні використані лише сухі інгредієнти, води необхідно багато – до 20 л на голову. Це покращить налипання часток концентрованих кормів на солому, суттєво знизить ризик сортування та покращить споживання раціону. Для рівномірного зволожування необхідно обладнати спеціалізований пункт введення води у міксер-кормороздавач хоча б у найпростішому виконанні (див. фото). Ідеальна для цього розведена водою меляса.

3. Придбання джерел легкоперетравної НДК

Окрім типових джерел протеїну, для приготування раціону на основі соломи потрібно придбати альтернативні джерела легкоперетравної нейтрально-детергентної клітковини (НДК) у кількості, еквівалентній 10-15% від сухої речовини раціону.

Це можуть бути буряковий жом, кукурудзяна барда, пивна дробина чи соєва оболонка.

Нагадаємо, солома – низькопоживний корм, але цілком здатна забезпечити корову необхідною кількістю клітковини.