Точка зору

Сценарії годівлі ВРХ за критичного дефіциту чи відсутності грубих кормів

Геннадій Бондаренко
консультант з годівлі молочної худоби

Цього року низка молочних господарств у прифронтовій зоні може стикнутися з критичним дефіцитом або повною відсутністю грубих кормів ранньою весною, до першого укосу зеленої маси. Чи це геть безвихідна ситуація? Ні, якщо є доступ хоча б до соломи задовільної гігієнічної якості – не ураженою пліснявою.

Хоч солома – низькопоживний корм, але цілком здатна забезпечити корову необхідною кількістю клітковини, точніше нейтрально-детергентної клітковини (НДК), для нормальної роботи рубця. Так, корові вагою 600 кг необхідно дати в раціоні не менше 6 кг НДК, у тому числі не менше 4 кг НДК із грубих кормів.

Якщо солома буде єдиним грубим кормом, відчуватиметься брак перетравної НДК, бо перетравність НДК соломи дуже низька – в середньому 40% за 30 годин. Дефіцит перетравної НДК та інших критично важливих нутрієнтів (протеїну, крохмалю, основних мінералів) необхідно перекрити доступними на ринку покупними кормами.

Якось на одному з міжнародних форумів мені вдалося поспілкуватися з висококласними фахівцями з годівлі молочної худоби з Ізраїлю, які забезпечували роботу кормових центрів. В Ізраїлі молочна галузь постійно працює в умовах обмеженого доступу до грубих кормів високої якості через дефіцит води для зрошення, тому ізраїльські фахівці пожартували, що можуть розробити ефективний раціон навіть із туалетного паперу як основного джерела клітковини.

Тому правильно збалансований і приготований раціон на базі соломи не є чимось фантастичним і може допомогти не лише зберегти стадо, а й забезпечити продуктивність на рівні 20 кг молока без жодного ризику для здоров’я корів.

Окрім якості соломи, необхідно врахувати ще три критично важливі вимоги.

1. Подрібнення соломи

Раціон на основі соломи як єдиного грубого корму міститиме досить високу частку концентрованих кормів – понад 65% у сухій речовині. Щоб запобігти сортуванню кормосуміші і пов’язаних із цим ризиків для здоров’я корів, солома має бути обов’язково подрібнена до середнього розміру часток не більше 2,5 см.

2. Рівномірне зволоження кормосуміші

Рівномірне додаткове зволоження кормосуміші дуже важливе. Треба зважати на те, що якщо в раціоні використані лише сухі інгредієнти, води необхідно багато – до 20 л на голову. Це покращить налипання часток концентрованих кормів на солому, суттєво знизить ризик сортування та покращить споживання раціону.

Ідеальна для цього розведена водою меляса, яка до того ж і додаткове джерело цукру. Проте, на жаль, багато господарств, особливо у прифронтовій зоні, не мають до неї доступу.

3. Придбання джерел легкоперетравної НДК

Окрім типових джерел протеїну (наприклад, соняшниковий шрот) і крохмалю (наприклад, кукурудза), для приготування раціону на основі соломи як єдиного грубого корму дуже важливо придбати альтернативні джерела легкоперетравної НДК у кількості, еквівалентній 10-15% від сухої речовини раціону.

Це можуть бути:

буряковий жом у сухій чи вологій формі (свіжий і силосований). Вологий жом суттєво дешевший – у сезон переробки цукрового буряку його можна придбати за 300-500 грн/тонн, залежно від вмісту сухої речовини, і покласти в рукави для силосування, витративши на пакування ще 200 грн/тонна. Але для багатьох господарств така опція недоступна, тому можна розраховувати на сухий гранульований жом вартістю 10 тис. грн/тонна;

кукурудзяна барда. Вона є не лише джерелом перетравної НДК, а й протеїну з високою часткою байпасного білку. Доступна на ринку переважно в сухій формі за максимальною ціною (на момент публікації) 8 тис. грн/тонна;

пивна дробина. Як і барда, дозволяє доповнити раціон і перетравною НДК, і протеїном. Доступна у свіжому вигляді (за розташування неподалік пивоварних заводів) і в сухому. Максимально можлива ціна – 6 тис. грн/тонна;

соєва оболонка. Досить якісне джерело перетравної НДК, проте бажано купувати тостовану оболонку з низьким умістом уреази. Найвища ринкова ціна сягає 11 тис. грн/тонна.

У наступній колонці розглянемо 4 сценарії годівлі раціонами на основі соломи, залежно від додаткового джерела перетравної НДК.