Тваринництво

Вміст жиру та білка в молоці зменшується з дорослішанням корів

Вміст жиру та білка в молоці зменшується з дорослішанням корів

На вміст молочного білка та жиру в молоці корів істотно впливає стадія лактації.

Так, найбільша кількість цих компонентів виявляється відразу після отелення в молозиві. Далі рівні вмісту зменшуються до досягнення найнижчої точки між 25-м і 50-м днями після отелення й досягають пікових значень на 250-й день, коли виробництво молока починає зменшуватися.

І вміст жиру в молоці, і вміст білка зменшується поступово відповідно до дорослішання тварини. Вміст молочного жиру знижується приблизно на 0,2% щороку від першої до п’ятої лактації.

Причинами цього вважають збільшення надоїв та інфекційні хвороби вимені. Зі старінням корів уміст білка зменшується на 0,02-0,05% упродовж кожної лактації.

Причинами зменшення вмісту жиру та білка в молоці можуть бути технологічні помилки: надмірне охолодження в танку, проблеми з відбиранням проб, надмірне перемішування в трубопроводах тощо.

До 55% різниці між коровами щодо вмісту в молоці білка та жиру відносять на спадковість і генетичні особливості.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!