Тваринництво

Відходами від перероблення агросировини можна здешевити корми

Відходами від перероблення агросировини можна здешевити корми

Застосування в годівлі тварин відходів борошномельного, спиртового, крохмально-патокового виробництва та цукроваріння дає можливість заощаджувати ресурси й заміняти дорожчі компоненти раціонів.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

У результаті перероблення зерна ячменю утворюється 18% мучки та 7% зародків; вівса ‒ 15% мучки та 7% лузги; кукурудзи, пшениці ‒ близько 20% мучки та 12% висівок ‒ цінної сировини для комбікормової промисловості.

Висівки складаються з оболонки зерна й зародків, містять 12-13% протеїну, 7-11% клітковини, незамінні амінокислоти лізин, триптофан, метіонін, цистин, а також багаті на фосфор у формі органічної сполуки фітину.

За виробництва спирту одержують відходи ‒ барду, яка має високий уміст вологи і тому швидко псується. Після висушування барди отримують кормову добавку з умістом протеїну 15-32%, залежно від сировини (кукурудза, пшениця, картопля), яка може бути компонентом комбікормів для всіх видів сільгосптварин. Післяспиртова барда містить легкозасвоюваний протеїн, біотин, холін, нікотинову, фолієву кислоти, макро- й мікроелементи.

Сировиною для виробництва крохмалю є картопля, кукурудза, рис, а основними відходами цього виробництва ‒ глютен, м’язга, які теж застосовують у годівлі продуктивних і непродуктивних тварин. Глютен ‒ як протеїно-амінокислотні добавки для заміни 3-4% протеїнових кормів, альтернативну складову в годівлі свиней.

Пивна дробина й буряковий жом теж потребують сушіння й гранулювання для тривалого зберігання чи можуть використовуватися свіжими для великої рогатої худоби та свиней. Пивна дробина містить вітаміни групи В, макро-, мікроелементи, є добрим балансувальним компонентом раціонів, зменшує собівартість годівлі.