Тваринництво

Від морфології вимені молочних овець залежить прибутковість ферми

Від морфології вимені молочних овець залежить прибутковість ферми

За вирощування овець молочної породи ассаф важливе значення для підвищення прибутковості має морфологія вимені, його придатності для механічного доїння.

Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.

Погана конформація призводить до падіння дійок, затримання доїння, відсутності рефлексу викидання тощо, що збільшує затрати на оброблення.

Морфологія вимені складається з п’яти ознак:

– глибина вставлення дійок;

– вертикальність дійок;

– розмір дійок;

– загальна конформація;

– ознаки, що мають помірну та високу спадковість.

Їх оцінюють за лінійною шкалою від 1 до 9 у лактуючих тварин і перед доїнням (між другим і четвертим місяцями після окоту).

Хоча плодючість у молочних овець не така важлива, як у м’ясних, важливість цієї ознаки оцінюється з погляду підвищення економічної рентабельності. Це характер, який має дуже низьку спадковість.

Показники інтервалу окотів і вік першого окоту мають помірну спадковість, тому їх вибір може бути здійсненним. Звичайно, мати більш скоростиглих овець, які починають виробництво раніше, економічно вигідніше.

Нагадаємо, ассафи за одну лактацію можуть давати 600 л молока.