Тваринництво

Найвища продуктивність молока в овець ассаф – у перші тижні після окоту

Найвища продуктивність молока в овець ассаф – у перші тижні після окоту

Вівці породи ассаф із більшою вагою та в кращому стані запасів тіла дають на 7-20% більше молока.

Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.

Виробництво молока ассафами вище у третій, четвертій і п’ятій лактаціях. Однак найбільше зростання відбувається між першою та другою лактаціями і зазвичай становить 20%.

Велике значення має якість годівлі тварин в останній третині гестації та під час лактації. Стан вівці під час окоту зумовлює запаси жиру, що значною мірою впливає на те, як тварина впорається з ризиками в періоди негативного енергетичного балансу після пологів, що особливо важливо у високопродуктивних молочних овець, до яких належить порода ассаф.

Крім того, жирові запаси важливі для отримання належної кількості жиру в молоці.

Максимальна продуктивність овець досягається в перші тижні після окоту. Протягом лактації збільшується вміст жиру та білка.

Овече молоко має високу стійкість до розмноження бактерій, особливо в перші години після вироблення, завдяки імунологічній активності. Воно містить удвічі більше  мінералів, ніж коров’яче, і має вищу буферну здатність, що є суттєвою перевагою з погляду збереження продукту.

Як повідомлялося, на експорті живих овець і кіз у І кварталі Україна заробила на 81% менше.