Тваринництво

Від генів корови залежить якість сиру

Генетика починає працювати ще до народження теляти. Використання спермопродукції від бугаїв-плідників із високим генетичним потенціалом дозволяє отримати потомство з покращеними характеристиками продуктивності та здоров’я, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Молочна продуктивність ‒ полівалентна властивість, на яку впливають численні гени. Протягом останніх десятиліть селекційні програми активно застосовують такі технології, як-от геномний скринінг і маркер-асоційована селекція, що дає можливість суттєво підвищити продуктивність молока та поліпшити його якість.

Значні зусилля спрямовано на розвиток генетичних індексів, які враховують різноманітні характеристики: від продуктивності до стійкості до захворювань, і допомагають ефективніше відбирати племінних корів і биків.

Крім того, важливо враховувати племінний потенціал за різних умов утримання, щоб адаптувати технології розведення до специфічних вимог господарства.

Дослідження показали, що складові частини молока також контролюють гени. Завдяки селекційним зусиллям вдалося вивести породи ВРХ із підвищеним умістом білка й жирності молока. Це важливо не лише для прямих продажів, а й для виробництва сиру та йогурту, де якість молока відіграє вирішальну роль у забезпеченні якості. У далекосяжній перспективі це дає змогу підприємствам досягати вищої рентабельності, оптимізуючи виробництво й ланцюг постачання продукції.

Раніше ми писали, що в м’ясному скотарстві найбільше слід вкладати в генетику.