В Україні розробили стандарт виробництва свинини без антибіотиків
Компанії «Нива Переяславщини», «Барком», Глобинський свинокомплекс і «Ґудвеллі Україна» завершили роботу над стандартом виробництва свинини без антибіотиків.
Про це повідомили в асоціації «Свинарі України» (АСУ).
Робота над стандартом тривала більше року. До команди розробників, окрім фахівців свиногосподарств, долучилися експерти ФАО, спеціалісти лабораторій.
Наступний крок – робота з фахівцями Держпродспоживслужби задля спільного контролю виконання вимог стандарту.
«Наразі в Україні законодавча база щодо застосування протимікробних препаратів (ПМП) допрацьовується і, по суті, всі вимоги набудуть чинності не раніше 2023 року, – зазначила президент АСУ Оксана Юрченко. – Відповідно продукція виробників, які докладають екстразусиль до вирощування тварин без ПМП, має в рази більшу собівартість, однак губиться на прилавку поряд із тією, яка вирощена традиційним способом. Галузевий стандарт дасть можливість інформувати споживача про те, що це – свинина вищого ґатунку та диференціювати їхню продукцію».
Щоб споживач мав довіру до маркування, стандарт реалізовуватиметься за участі незалежної інспекційно-сертифікаційної компанії та національного компетентного органу.
«Це і є наступним етапом роботи над стандартом – його погодження з Держпродспоживслужбою», – додала вона.
Нагадаємо, в Україні впроваджується контроль за використанням антибіотиків у ветмедицині.
Як повідомлялося, ЄС посилив законодавство щодо протимікробної резистентності.