Тваринництво

В Україні досліджуватимуть ризики поширення хвороб свиней під час війни

Департамент сільського господарства закордонних країн Міністерства сільського господарства США та асоціація «Свинарі України» (АСУ) реалізують проєкт «Забезпечення здоров’я тварин в Україні».

Адже з початком війни критичним стало питання контролю хвороб і поширення інфекцій у секторі свинарства, наголосили в АСУ.

Основний напрям проєкту – визначення ризиків поширення хвороб у ланцюзі виробництва свинини. У співпраці з Держпродспоживслужбою передбачено опитування серед 550 гравців ринку (промислові ферми, домогосподарства, мисливські угіддя, територіальні органи компетентного органу, приватні ветеринари та заготівельники), щоб оцінити ризики поширення хвороб свиней, у тому числі африканської чуми, дотримання протоколів біобезпеки, а також застосування протимікробних препаратів за умов війни.

«Для того, щоб сформувати набір інструментів для підтримання галузі в критичний період, треба оперувати реальними даними. Причому не лише від промислових виробників, а від усіх гравців ринку свинини. Тому перший крок – оцінювання ризиків, аби правильно вибудувати алгоритм роботи і, відповідно, знизити їх, – зазначили в АСУ. – Ця інформація допоможе максимально правильно будувати програми розвитку галузі та інтеграції вітчизняного ринку свинини до ЄС у частині забезпечення здоров’я тварин у післявоєнний період».

Нагадаємо, для 20 свиногосподарств лабораторні дослідження зроблять безкоштовно.

Як повідомлялося, комплекс респіраторних захворювань свиней є проблемою для інтенсивного промислового свинарства.