Умовна прибутковість виробництва молока у січні зросла на 21%
У січні умовна прибутковість виробництва молока в професійних господарствах України, або Український молочний індекс (УМІ) знизилася на 10% проти грудня 2021 року.
Про це на своїй фейсбук-сторінці написав економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак.
Подібне зниження було очікуваним, зважаючи на 10% зниження закупівельних цін деякими провідними переробниками на січень, зауважив він.
«Це сталося переважно за рахунок зростання цін на корми майже на 9%, тоді як падіння середньої закупівельної ціни на молоко було не таким значним. Але дуже дивно, що воно взагалі відбулося, враховуючи, що ціни на молоко в інших країнах стрімко зростали», – зазначив експерт.
Водночас УМІ у січні цього року був вищим, ніж за аналогічний період 2021 року на 21%.
Та все одно це – другий найгірший рівень прибутковості за останні шість сезонів, підкреслив Андрій Ярмак.
«Корми подешевшали на 12% проти січня 2021 року, а молоко зросло в ціні на 6%. Власне тому й маємо вищий УМІ зараз, ніж рік тому», – пояснив він.
За останній рік на світовому ринку молокопродуктів масло подорожчало на 26%, чеддер – на 35%, сухе знежирене молоко – на 27%, а сухе незбиране молоко – на 25%, додав Андрій Ярмак.
У лютому УМІ найчастіше знижується. Але на світовому ринку триває молочне ралі – ціни зростають, у січні це було +5%.
«Та й корми теж дорожчають, а наші переробники зараз відокремлені від світового ринку, тому, не виключено, що нас теж чекає чергове падіння УМІ», – резюмував експерт.
Довідка
УМІ – це відношення ціни на сире молоко ґатунку екстра до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. Динаміка УМІ чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, бо ці чинники враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока. В залежності від змін у рівнях ефективності в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше.