Українську «золоту» ікру стерляді-альбіноса вперше експортували до США
Нещодавно компанія «Бестер» (Київська область) вперше експортувала до США пробну партію рідкісної «золотої» ікри. Її отримують від стерляді-альбіноса.
Про це AgroTimes розповів директор і співвласник компанії «Бестер» Юрій Яременко.
«Цього року ми почали виробляти «золоту» ікру класичним методом забою, – зазначив він. – Альбіносів осетрових в Україні вивела одна з наших партнерських компаній, у якої ми купуємо дорослу рибу для виробництва ікри».
Ця ікра з ніжним смаком рідкісна, бо, за статистикою, один альбінос зустрічається на 10 тис. особин осетрових. Відповідно на світових ринках її ціна коливається у межах $18-30 тис./кг, а у США стартує від $6 тис./кг, зауважив Юрій Яременко.
Зазвичай від осетрів можна отримати щонайменше 10% ікри від маси рибини, а максимум – 25%. Це залежить від віку особини, скільки в неї було нерестів: чим більше, тим вищий вихід кав’яру та більший розмір ікринок.
Так, цього року «Бестер» виробив близько 30 кг «золотої» ікри. Хоча потенційно міг би кілька сотень кілограмів – якщо був би попит. «Риба, яку закупили на початку року, дала дуже мало ікри – ледь 7% від маси тіла», – додав директор господарства.
Нині тривають перемовини з американськими дистриб’юторами щодо постачання декількох сотень кілограмів «золотої» ікри.
«Щодо експорту за іншими напрямками: якщо інтерес буде сталий, ми можемо закупити стерлядь-альбіноса (а коштує вона недешево) і виробляти «золоту» ікру у значних обсягах», – уточнив Юрій Яременко.
Як повідомлялося, «Бестер» відправив перші партії чорної ікри до Кувейту.
Нагадаємо, Саудівська Аравія відкрила ринок для української ікри та морепродуктів.