У раціоні корів має бути 3-5% сирого жиру на 1 кг сухої речовини
Вміст сирого жиру у раціонах великої рогатої худоби, як правило, не нормують. Однак встановлено, що раціон корів повинен містити на 1 кг сухої речовини 3-5% сирого жиру.
Адже після отелення різко збільшується потреба організму в енергії, і якщо жир не надходить у достатній кількості з кормами, то в організмі тварини скорочуються жирові резерви.
На цьому наголосила завідуюча відділом оцінки якості, безпеки кормів і кормової сировини Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН Людмила Чорнолата.
Причиною негативного енергетичного балансу може бути підвищений уміст жиру в раціоні.
Його рівень 5,5-6% може знизити поїдання кормів, вміст жиру і білка в молоці, викликати розлади у травній системі.
Жирні ж кислоти, які не використалися на синтез глюкози у печінці (жирова дистрофія), перетворюються на кетонові тіла.
Додати коментар