У перепелів з віком не відбувається різкого збільшення маси яєць
Маса яєць є одним із основних показників яєчної продуктивності. Передусім вона визначається видовою приналежністю птиці.
Різниця за масою залежить, головним чином, від розмірів самиці кожного виду, пише журнал «Наше птахівництво».
Звичайна маса перепелиних яєць – 10-12 г. Всередині виду маса визначається ще й породою птиці. Проте й у межах однієї породи спостерігається різниця за масою яєць, яка може сягати 20% і більше. Така варіабельність ознаки надає великі можливості для селекції за масою яйця.
Крім того, під час аналізу маси яєць слід враховувати такий чинник, як вік птиці. Зі збільшенням віку несучок зростає і маса яєць. Та, досягнувши певної величини, маса яєць залишається на тому ж рівні доти, доки несучість є високою.
За зниження несучості можливе подальше збільшення маси яєць. Вікова динаміка маси яєць у перепелів не відступає від загальних закономірностей, проте має і свої особливості.
Учені дійшли висновку, що у перепелів з віком не відбувається різкого збільшення маси яєць. Отримані дані під час досліджень на естонській породі перепелів свідчать про те, що середня маса перепелиних яєць першого місяця продуктивності була меншою, ніж у наступні місяці (р < 0,001). На другий і третій місяці продуктивності маса яєць досягла максимального значення та практично не змінювалася протягом останніх місяців продуктивного періоду.
Нагадаємо, Україна – один із найбільших виробників перепелиних яєць у Європі.