Тваринництво

У лютому ціна на свинину зросла на 21%

У лютому живець свиней подорожчав на 21% – до 46,1 грн/кг проти 38,4 грн/кг у січні. Висхідний тренд цін на свинину збережеться до кінця ІІІ кварталу, що вселяє свинарям оптимізм.

Так вважає голова ради директорів KSG Agro Сергій Касьянов.

Кінець 2020 року виявився нехарактерним і досить песимістичним для свинарів, зазначив він. Карантинна криза, а також пов’язані з нею обмеження та локдауни серйозно скоротили платоспроможний попит на свинарську продукцію навіть у традиційно піковий період зростання попиту в новорічно-різдвяні свята.

«У результаті пропозиція стабільно перевищувала попит, а частина свинарів, не знайшовши можливості продати свинину, почала скорочувати поголів’я. Тепер ми зіткнулися з ситуацією, коли попит у лютому оживає, а досить демократична роздрібна ціна на свинину, як порівняти, наприклад, з курячим філе, спонукає споживача віддавати перевагу свинині», – зазначив Сергій Касьянов.

Весняні свята – додатковий сезонний чинник підвищення попиту на м’ясо. «Але цього року зростання попиту зіткнеться з браком пропозиції, адже поголів’я свиней скоротилося, отже, ціна зростатиме», – пояснив він.

На думку Сергія Касьянова, недолік пропозиції свинини вже не можна компенсувати імпортом. Оскільки і попит, ціни на свинину в лютому зростали також у європейських країнах і США. І місцевим свинарям потрібно насичувати місцеві ринки.

«Ми спілкуємося з американськими колегами, і там прогнозують, що місцеві свинарі вже влітку зможуть збільшити свої доходи, заробляючи на $30 більше за голову, ніж торік», – зазначив він.

Ще одним чинником підвищення ціни на свинину вітчизняні свинарі називають зростання цін на курятину, адже, порівнявши ціни, більшість споживачів виберуть калорійнішу свинину.