У кормах для птиці та свиней важливо контролювати рівень нітратів і нітритів

Для безпечного згодовування кормів й отримання якісної сировини тваринного походження необхідно контролювати нітрати й нітрити, пише журнал «Наше птахівництво».
Різні рослини накопичують різну кількість нітратів. Із культурних найбільшими накопичувачами є конюшина, кукурудза, горох посівний, капуста кормова, буряк, картопля, гарбуз та інші. З дикорослих ‒ кропива дводомна, лобода, молочай, паслін, щавель великий. У більшості із згаданих рослин у 1 кг маси може накопичуватися до 15 г нітратів.
Їх накопичення залежить від багатьох чинників: незбалансованого внесення, браку макро- й мікроелементів у ґрунті, несприятливих кліматичних умови, внесення гербіцидів, органічних добрив тощо. Крім того, неправильна технологія приготування чи зберігання кормів також може сприяти накопиченню нітратів у них.
Жуйні тварини менш чутливі до нітратів, на відміну від свиней, птиці й інших моногастричних. У разі отруєння спостерігається салівація, блювотні рухи, тимпанія, утруднене дихання, аритмія, судоми, паралічі.
Також обмежується використання продукції, отриманої від тварин і птиці, перехворілих на отруєння нітратами. Її контролюють над умістом нітратів за потреби обробляють, розбавляють продукцією від здорових тварин і використовують для виробництва продуктів переробки, а в деяких випадках утилізують.
Нітрати перетворюються на нітрити (солі азотистої кислоти), у результаті чого гемоглобін перетворюється на метгемоглобін, не здатний переносити кисень до клітин і тканин, розвивається кисневе голодування тканин і організму загалом.
Максимально допустимий рівень умісту нітритів у кормовій сировині рослинного походження не має перевищувати 10 мг/кг. Уміст нітратів не регламентується ані нормативними документами, ані національними стандартами на конкретний вид продукції.
Раніше ми писали, які мінерали у питній воді гальмують розвиток птиці.