Тваринництво

У 2024 році з усіх видів м'яса знизилися світові ціни лише на свинину

У 2024 році з усіх видів м'яса знизилися світові ціни лише на свинину

У грудні 2024 року середнє значення індексу цін на м’ясо ФАО було 119 пунктів, що на 0,4% вище за листопадовий показник Зростання зафіксовано після трьох місяців неухильного зниження, повідомили у ФАО.

Як порівняти з груднем 2023 року, значення цього індексу на 7,1% вище.

Зростання зумовлено насамперед підвищенням цін на яловичину під впливом високого світового попиту, а також перебоїв у виробництві через планові профілактичні заходи наприкінці року на переробних підприємствах у основних країнах-експортерах.

Світові ціни на баранину також зросли, чому сприяло скорочення поголів’я забійних тварин у Австралії на тлі поліпшення стану пасовищ після опадів і, як наслідок, тенденції до відмови здавати худобу на забій, а також під впливом сталого світового попиту.

Ціни на свинину, навпаки, падали через нижчий за очікуваний споживчий попит у Європейському Союзі напередодні зимових свят.

Ціни на м’ясо птиці також трохи знизилися на тлі значних експортних запасів у Бразилії.

Отже, за підсумками 2024 року середнє значення індексу цін на м’ясо ФАО склало 117,2 пункту, що на 2,7% вище за показник 2023 року. Така тенденція зумовлена ​​активним імпортним попитом з боку основних країн – імпортерів м’яса на тлі сповільненого зростання виробництва у світі. В результаті підвищилися середні ціни на яловичину, баранину й м’ясо птиці, тоді як середній рівень цін на свинину знизився у відповідь на млявий імпортний попит, особливо Китаю.

ФАО наголошує, що більшість цін для розрахунку індексу цін на м’ясо ФАО було невідомо на момент підрахунку й опублікування. Тому вартісне значення індексу цін на м’ясо ФАО за останні місяці отримано на основі поєднання прогнозованих і фактичних цін.

Як повідомлялося, до 2035 року в ЄС зростатиме популярність м’яса птиці, на відміну від свинини та яловичини.