Три породи свиней найбільш схильні до проявів канібалізму

Основною причиною канібалізму серед свиней можна вважати порушення системи соціального (ієрархічного) розподілу, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Здебільшого агресію фіксують за утримання свиней, коли вони не мають змоги реалізувати поведінкові потреби. Також прояв канібалізму незначний за утримання свиней на ґратчастій підлозі, як порівняти з тваринами на підстилці.
Ризик виникнення канібалізму у стадах, де є хворі та слабкі тварини, більший, оскільки вони уразливі до атак сильних здорових агресорів.
Чинником ризику також вважається негуманне ставлення доглядачів. Так, серед свиней, які зазнали жорстокості з боку працівників, прояв агресії реєструється завжди.
На великих свинокомплексах проблема канібалізму виникає в цеху дорощування й відгодівлі.
Частіше симптоми канібалізму проявляються у свиней вагою понад 30 кг, але здебільшого ‒ у тварин вагою понад 60 кг, а також після укусів вуха. Дослідники вивчили близько 400 тис. свиней і виявили, що кусання хвоста найчастіше проявляється у віці 12-16 тижнів, обгризання вуха ‒ в 10-12 тижнів, а покусування боків ‒ у 6-20 тижнів.
Смоктання й кусання вух пов’язано з тим, що вони добре іннервуються, чутливі, тому жертви ухиляються, що повторно провокує агресора ‒ відбувається «гра».
Найчастіше прояви канібалізму фіксують у свиней порід дюрок, ландрас і велика біла.