ТОП-10 молочних продуктів за обсягом виробництва в січні-липні
У січні-липні 2019 року в Україні вироблено 1,2 млн тонн молочної продукції, з яких у липні – 193,8 тис. тонн.
Найбільша частка в готовій продукції належить молоку та вершкам – 47,4%, яких за звітний період виготовлено 572,2 тис. тонн, повідомляє Асоціації виробників молока.
Зокрема, молока з жирністю до 1% виготовлено 262,1 тис. тонн, молока вище 1% жирності – 274,8 тис. тонн.
«Загальні обсяги виробництва вже протягом року залишаються стабільними та суттєво не відрізняються від минулого року», – зауважив аналітик АМВ Володимир Андрієць.
На другому місці за сім місяців цього року – виробництво кисломолочних продуктів (йогуртів, кефірів, сметана тощо) – 20,4%. Їх у цей період було вироблено 246,7 тис. тонн, що на 1,2% менше, ніж в минулому році.
Третє місце з часткою у загальній структурі виробництва в 10,7% займає морозиво. Його за звітний період виготовили 129,6 тис. тонн, що на 6,3% більше, ніж минулого року.
Четверте місце з часткою у структурі виробництва 9,3% займають сири. Їх за сім місяців поточного року виготовили 112,3 тис. тонн, що на 1,3% більше порівняно з минулим роком.
Зростання у липні відбулось за рахунок нарощування виробництва плавлених сирів (на 7,8% до 2,4 тис тонн) та кисломолочного сиру (на 6,7% до 41,9 тис. тонн).
Водночас виробництво твердих сирів продовжує знижуватися. За сім місяців скорочення склало 9,6% (до 50,3 тис. тонн).
П’яту сходинку у структурі виробництва молочної продукції займає виробництво вершкового масла, якого за звітний період виготовлено 52,4 тис. тонн, що на 19,3% менше, ніж за звітний період минулого року.
На шостій позиції – виробництво сироватки з обсягом у 35,6 тис. тонн, що на 12,8% менше порівняно з минулим роком.
На сьомому місці – виробництво сухого знежиреного молока. Його у період з січня по липень вироблено 22,3 тис. тонн, що на 18,9% менше порівняно з звітним періодом минулого року.
Молоко згущене з обсягом 19,5 тис. тонн (-3,2%) займає восьму позицію. Експерти зазначили, що в липні відбулося пожвавлення виробництва, в результаті місячні обсяги зросли на 14,1% до 3,2 тис. тонн.
На дев’ятій позиції у структурі виробництва молочної продукції знаходиться сухе незбиране молоко. Його в цей період його було вироблено 12,7 тис. тонн, що на 71% більше, ніж у 2018. Лише у липні обсяги його виробництва склали 1,9 тис. тонн, що на 93,6% більше, ніж у липні минулого року.
На десятому місці – виробництво казеїну з обсягом 3,8 тис. тонн, що на 23,5% менше порівняно з аналогічним періодом минулого року.
Додати коментар